Kennispagina

Buyer persona

Op deze kennispagina lees je wat een buyer persona is en wat de waarde is van buyer persona onderzoek en een buyer persona profiel.

Je bent hier: Home » Content Marketing » Buyer persona

Wat is een buyer persona?

Een buyer persona is een profilering van je belangrijkste klant. Het bevat bevat essentiele kenmerken van je klant, zoals doelen en verantwoordelijkheden. Maar ook behoeften die jouw klant heeft gedurende de buyer journey.

Buyer persona onderzoek

Alleen wanneer je de werkelijke behoeften van de klant kent, schrijf je goede content. Idealiter ken je niet alleen de behoeften, maar ook de drijfveren die achter deze behoeften zitten.

Buyer persona onderzoek helpt hierbij. Door middel van diepte interviews met je klanten, achterhaal je belangrijke informatie over hun behoeften en de achterliggende redenen van deze behoeften. Een buyer persona onderzoek is dus een kwalitatief onderzoek.

Het resultaat van het onderzoek is een buyer persona profiel van je klant, waarin je alle bevinden samenvat. Dit profiel vormt een belangrijk handvat voor mensen die betrokken zijn bij het opdoen van contentideeën en tekstschrijvers.

Tip

Een praktische manier om te komen tot een buyer onderzoek is om een start te maken met een groep collega’s die veel klantcontact hebben. Met behulp van de gecombineerde ervaring van de groep doe je verschillende aannames over de behoeften van de buyer persona.

Na deze fase is het belangrijk om de aannames te staven met praktijkonderzoek. Diepte interviews met 10 of meer klanten verdient hierbij de voorkeur.

Buyer persona profiel

Een buyer persona profiel bevat de volgende informatie over jouw ideale klant:

  • Ambities – Wat wil je klant bereiken?
  • Doelstellingen – Welke resultaten wil hij/zij behalen?
  • Werkzaamheden – Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden van je klant?
  • Verantwoordelijkheden – Waar is je klant verantwoordelijk voor?
  • Prioriteiten – Op wat voor manier stelt je klant prioriteiten?
  • Succesfactoren – Wat zijn volgens je klanten succesfactoren bij het zoeken van een oplossing?
  • Barrières – Welke hobbels ervaart je klant in het aankoopproces?

Voor wie maak je een buyer persona profiel?

Een doelgroep en een buyer persona zijn niet twee dezelfde dingen. Een buyer persona vertegenwoordigt een groep klanten die gelijksoortige doelstellingen en gedrag hebben. De meeste organisaties kiezen dan ook om de buyer persona’s in te delen op functie of de rol die zij hebben in de organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld een buyer persona onderzoek doen voor de manager financiën of voor de inkoopmanager.

Tip

Het ligt voor de hand om te denken aan de persoon die de handtekening onder de order zet. Echter, in veel gevallen is dit niet de persoon die je wil (of kan) bereiken. De budgetverantwoordelijke delegeert namelijk belangrijke taken, zoals het op zoek gaan naar de juiste oplossing voor een bepaald probleem. Deze budgetverantwoordelijke laat zich vervolgens informeren en adviseren door de persoon aan wie deze taken gedelegeerd zijn. Hij/zij weet immers alle ins & outs over het probleem en de mogelijke oplossing ervan.

Hoeveel buyer persona’s heb je nodig?

Iedere buyer persona heeft een unieke buyer journey en daarom ook een unieke content map. Om deze reden is het voor de meeste organisaties niet realistisch om met meer dan 3 buyer persona’s te werken. Het is daarom belangrijk dat je erg goed nadenkt over welke rol in de organisatie de belangrijkste is in aankooptrajecten van jouw producten en diensten.

Business to business aankooptrajecten zijn complex en er zijn altijd meerdere mensen bij betrokken. Maar wie zijn nu de mensen die hier de grootste rol in spelen? Dat is je buyer persona!

Buyer Journey

Wanneer je een buyer persona profiel compleet hebt, dan kun je zijn/haar buyer journey in kaart gaan brengen. Het doel hiervan is om unieke content te creëren die de behoeftes van de buyer persona in de verschillende fasen vervuld.

Een hulpmiddel hierbij is de buyer journey content map.

advies nodig?

Ben jij klaar om jouw online marketing te versterken?

Share This