Zoekwoorden analyse

Zoekwoorden concurrentie analyse

Versla je concurrenten in de zoekmachine door van ze te leren met een concurrentie analyse.

Je bent hier: Home » SEO » Zoekwoorden analyse » Concurrentie analyse

De analyse

Leer van je concurrentie om ze te verslaan in Google

We gaan analyseren op welke zoekwoorden jouw concurrenten ranken, maar jouw website nog niet (of niet goed). Dit is het begin van een diepduik in de contentstrategie van je concurrenten.

Waarom belangrijk?

Met deze zoekwoorden analyse kun je nieuwe zoekwoord en content ideeën opdoen en analyseren waarom jouw concurrenten hier succes mee behalen. Het doel is niet om je concurrenten te kopiëren, maar om het juist beter te doen dan dat zij doen. Zo zul je ze verslaan in Google!

Werkwijze

Ga naar het overzicht waar de rankings van jouw website en die van je concurrenten, per zoekwoord, naast elkaar staan. In de Sterkon zoekwoorden onderzoek template is dit het tabblad ‘Concurrentie analyse’.

Ga opzoek naar zoekwoorden waar concurrenten op ranken, maar jouw website niet. Filter hiervoor je eigen top 10 rankings weg (kolom B) en filter ‘Concurrent in top 10?’ (kolom N) op ‘ja’. Nu zijn alleen de zoekwoorden zichtbaar waar er minstens één concurrent in de top 10 staat. Je kan de tabel sorteren op de kolom ‘matches’ (kolom M), om de zoekwoorden waar niet één, maar meerdere concurrenten ranken, bovenaan te zetten. Je kan de tabel ook bijvoorbeeld sorteren op zoekwoordvolume.

Mogelijke aanvullende filters:

  • Als je je niet wil focussen op zoekwoorden met een laag volume dan kun je deze zoekwoorden wegfilteren.
  • Als je een waarde hebt toegekend aan ieder zoekwoord, dan kun je zoekwoorden met een lage(re) waarde wegfilteren.
  • Als je je wil concentreren op laaghangend fruit, dan kun je zoekwoorden met een hogere moeilijkheid dan x wegfilteren.
Afbeelding van de zoekwoorden concurrentie analyse in Excel

Afbeelding van de zoekwoorden concurrentie analyse in de Sterkon Excel template. Eigen pagina 1 rankings zijn weggefilterd. Daarnaast staat er een filter op ‘concurrent in top 10’ om alleen zoekwoorden over te houden waar minstens één concurrent op pagina 1 van Google staat.

Duik in de contentstrategie van je concurrenten

Kijk bij deze zoekwoorden analyse verder dan je neus lang is. Wat zeggen de resultaten over de contentstrategie van je concurrenten? Zie je opvallende of interessante zaken? Duik dan de content van je concurrenten in om meer te weten te komen over hun aanpak.

Probeer te achterhalen waar je concurrenten successen behalen en jij niet en vooral ook waarom! Gebruiken je concurrenten unieke invalshoeken waar jij niet eerder aan hebt gedacht? Onderzoek deze door je zoekwoorden onderzoek uit te breiden.

Ga ook opzoek naar zoekwoorden waar jouw website op rankt, maar die van je concurrenten niet. Kun je deze content uitbouwen?

SEO verbeteractie

Indien je interessante zoekwoorden hebt gevonden waarmee je concurrenten succes boeken. Bestudeer dan hun content zorgvuldig. Zet dit af tegen de zoekintentie van de gemiddelde zoeker op Google. Waar zou hij/zij naar opzoek zijn bij het Googelen op dit woord.

Kijk ook naar de volledige buyer journey van bewustwording, naar overweging, tot beslissing. Vaak ontbreekt er bij organisaties content voor de bewustwordingsfase. De content mag niet commercieel zijn (daar is die doelgroep nog niet aan toe) en moet vooral gefocust zijn op leren of het verhogen van kennis op het onderwerp. Mis jij deze content en heeft de concurrentie deze content wel? Leer dan van ze. Ga niet klakkeloos kopiëren, maar analyseer hoe zij voorzien in de behoeften van de doelgroep en probeer het zelf nog beter te doen!

Schrijf nu nieuwe content of verbeter bestaande content, om een betere ranking te behalen dan je concurrenten. Succes!

Vind nog meer SEO kansen

Benut nog meer SEO kansen en wend nog meer SEO bedreigingen af met deze zoekwoorden analyses:

Heb je vragen over één van deze zoekwoorden analyses? Wij beantwoorden deze graag in de chat onderaan deze pagina. Zijn we offline? Neem dan contact met ons op.

Zoekwoorden onderzoek template

Deze Excel template koppelt alle nodige zoekwoord data voor jou. De gecombineerde data geeft je nieuwe, unieke inzichten die je alleen kan opdoen met deze verrijkte gegevens. Zoekwoorden onderzoek uitvoeren was nog nooit zo makkelijk!

advies nodig?

Ben jij klaar om jouw online marketing te versterken?

Share This